Polis: Video viral menembak dari Ecuador bukan Miri, cari mereka yang menyebarkannya

Polis: Video viral menembak dari Ecuador bukan Miri, cari mereka yang menyebarkannya

5/5 - (1 vote)

Myy 090223 jt VIRALVIDEO p2

Tangkapan skrin menunjukkan penangkapan yang sebenarnya berlaku di Ecuador.

MIRI (9 Feb): Polis sedang memburu individu yang dipercayai terbabit dalam penyebaran video tembakan, yang disalahtafsirkan sebagai berlaku di sebuah restoran di sini baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Miri ACP Alexson Naga Chabu berkata, video yang tular di WhatsApp itu menimbulkan ketakutan di kalangan orang ramai.

“Susulan penyebaran video itu, Bahagian Siasatan Jenayah polis daerah telah menyemak dan mendapati kejadian itu tidak berlaku di Miri tetapi ia berlaku di Ecuador pada 2020.

“Video yang sama turut menjadi viral pada Januari 2020 dan didakwa berlaku di Daerah Padawan. Ketua polis daerah Padawan ketika itu mengeluarkan kenyataan akhbar berhubung kejadian itu dan memaklumkan kejadian itu berlaku di Ecuador,” kata Alexson dalam satu kenyataan. hari ini.

Beliau berkata, polis akan menjalankan siasatan bagi mengesan individu tidak bertanggungjawab yang menyebarkan video itu.

“Mereka boleh dihukum mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, yang membawa hukuman denda sehingga RM50,000 atau penjara sehingga satu tahun jika sabit kesalahan,” katanya.

Sehubungan itu, Alexson menasihatkan orang ramai supaya tidak membuat spekulasi dan menyebarkan isu sensitif di media sosial yang boleh menimbulkan ketakutan serta isu yang boleh mengganggu gugat keharmonian.

Beliau menggesa mereka yang mempunyai maklumat berkaitan kes itu ke balai polis berhampiran atau menghubungi talian 085-433730 bagi membantu siasatan.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL