Chong: Tidak perlu MPP mempunyai ibu pejabat baru RM60 juta sekarang
Berita

Chong: Tidak perlu MPP mempunyai ibu pejabat baru RM60 juta sekarang

5/5 - (1 vote)

Kch 080223 sc chong p1 1

Tangkapan skrin video Facebook Live Chong di luar ibu pejabat MPP.

KUCHING (9 Feb): Pengerusi Parti Tindakan Demokratik (DAP) Sarawak, Chong Chieng Jen mengulangi gesaannya agar cadangan projek bangunan baharu Majlis Perbandaran Padawan (MPP) bernilai RM60 juta ditangguhkan.

Chong menyifatkan adalah tidak perlu bagi MPP untuk mempunyai bangunan baharu, berkata wang itu harus diperuntukkan lebih baik untuk menambah baik perkhidmatan dan infrastruktur di kawasan di bawah bidang kuasa majlis itu.

“Memerhati dari luar, bangunan MPP sedia ada masih dianggap agak megah dan saya percaya terdapat banyak kawasan di dalam bangunan itu yang boleh dimanfaatkan dengan lebih baik,” kata Chong dalam video Facebook Live di luar ibu pejabat majlis di Batu 10 di sini hari ini.

Chong berkata pembinaan bangunan baharu itu melibatkan sejumlah besar RM60 juta, dan orang ramai berhak menyuarakan kebimbangan mereka berhubung projek itu.

“Pendapat saya ialah tidak ada keperluan untuk membina bangunan baru untuk MPP kerana RM60 juta adalah jumlah wang yang besar. Saya percaya terdapat banyak perkhidmatan di bawah MPP yang masih meninggalkan banyak yang perlu diingini pada masa ini.”

Pemimpin DAP itu juga menyindir bahawa MPP sentiasa merujuk kepada isu kekurangan dana setiap kali orang ramai mengadu tentang kemudahan awam yang lemah di kawasan di bawah bidang kuasanya.

“Oleh itu, saya percaya bangunan sedia ada mencukupi untuk MPP menjalankan kerja-kerjanya dan cadangan projek bangunan baharu itu harus ditangguhkan. Wang itu sepatutnya digunakan untuk menaik taraf perkhidmatan dan infrastruktur di kawasan lain.”

Chong juga berkata lokasi ibu pejabat MPP sedia ada di Batu 10 lebih mudah diakses oleh orang ramai dengan kepadatan penduduknya yang besar.

Beliau dengan itu mengingatkan Timbalan Perdana Menteri Dato Sri Dr Sim Kui Hian, yang juga Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, dan pengerusi MPP Lo Khere Chiang bahawa ciri kerajaan yang baik adalah perkhidmatannya yang berkualiti kepada orang ramai, bukan keagungan kerajaan. bangunannya.

Lo, dalam pada itu, baru-baru ini menjelaskan terdapat keperluan untuk membina ibu pejabat baharu kerana bangunan sedia ada tidak mempunyai dewan serbaguna, auditorium dan perpustakaan, antara kemudahan lain, untuk memenuhi keperluan orang ramai.

Beliau juga berkata projek tebatan banjir dan pembinaan longkang monsun terletak di bawah bidang kuasa kerajaan persekutuan. Majlis tempatan hanya menjaga longkang sekunder yang mengalirkan air ke longkang utama.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Vinales enggan kembali ke Yamaha

info

Arsenal kembali ke puncak, menewaskan Aston Villa 4-2

info

Aniq Kasdan kecewa sukan angkat berat masih dibelenggu masalah doping

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy