Cara pendekatan bawah ke atas untuk membangunkan Tebedu, kata wakil

Cara pendekatan bawah ke atas untuk membangunkan Tebedu, kata wakil

Rate info.4d5d6d.com

kch 080223 sa gkcdadu p1

Sinang (tiga kanan) dan Ik Pahon (empat kanan) menyertai moderator dan peserta makmal mini untuk bergambar berkumpulan bagi memperingati pembukaan.

KUCHING (9 Feb): Pembangunan Tebedu akan dirancang berdasarkan pendekatan bottom-up dengan pandangan dan input daripada ketua kampung (KK) dan ketua masyarakat (KM) serta badan bukan kerajaan (NGO), kata ADUNnya. Dr Simon Sinang Bada.

Beliau berkata satu platform bagi merancang pembangunan berkesan di Tebedu ialah melalui Makmal Mini Agensi Pembangunan Terkoordinasi Greater Kuching (GKCDA) untuk N21 Tebedu, yang diadakan semalam, yang turut dihadiri ketua-ketua jabatan kerajaan.

“Saya mahu anda semua (KK, KM dan NGO) terlibat supaya pembangunan di Tebedu boleh menjadi program pembangunan kita. Ia bukan milik saya seorang. Saya mahu anda mempunyai semangat kekitaan.

“Jika berjaya, itu kejayaan kita (bersama). Jika tidak berjaya itu milik kita juga. Berbangga menjadi sebahagian daripada proses itu,” katanya ketika merasmikan makmal mini itu semalam.

Lebih 100 peserta mengambil bahagian dalam Makmal Mini GKCDA untuk N21 Tebedu yang berakhir hari ini.

Sinang turut menyeru para peserta untuk mengimpikan apa yang mereka harapkan Tebedu dalam tempoh tujuh tahun akan datang.

“Marilah kita berpandukan Strategi Pembangunan Pasca Covid-19 (PCDS) 2030, yang bertujuan untuk menjadikan Sarawak sebuah negeri maju dan berpendapatan tinggi. Itu aspirasi kerajaan negeri. Ia adalah perintah yang tinggi tetapi kita perlu berusaha. lebih keras,” katanya.

Beliau juga memberitahu hadirin idea di sebalik GKCDA, yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg pada 12 Jun tahun lepas, selepas mendengar cadangan daripada ADUN Bidayuh semasa persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN).

Beliau berkata beliau dan ADUN Bidayuh yang lain membawa perkara itu dalam ucapan perbahasan mereka di DUN.

Sinang, yang membuat ucapan perbahasan sulungnya selepas memenangi pilihan raya, berkata beliau telah mencadangkan agensi pedalaman Kuching Serian.

“Perdana memberi maklum balas yang baik dan mendengar pandangan kami. Beliau mengumumkan penubuhan GKCDA semasa rumah terbuka Gawai di Bau pada 12 Jun,” tambahnya.

Beliau berharap Makmal Mini GKCDA akan memberi tumpuan kepada empat sektor utama, iaitu integrasi ekonomi luar bandar yang lebih besar yang merangkumi kebolehcapaian jalan raya dan ketersambungan digital, pembinaan kapasiti seperti pendidikan dan pembangunan bakat, penyertaan masyarakat dan pembangunan ekonomi sosial yang mampan.

Ketua Pegawai Eksekutif GKCDA Datu Ik Pahon Joyik, yang bercakap panjang lebar mengenai pembentukan GKCDA, struktur organisasi, objektif dan aspirasinya turut hadir pada majlis perasmian itu.

Ini diikuti dengan sesi perbincangan untuk mengumpul cadangan projek yang boleh dilaksanakan berdasarkan pembangunan infrastruktur, utiliti dan telekomunikasi, pembangunan pertanian, pembangunan ekonomi (bukan pertanian) dan pembangunan sosial.

Makmal mini itu adalah yang terbaru diadakan untuk kawasan yang dilindungi di bawah GKCDA untuk mengumpulkan cadangan sebelum makmal utama pada 28 Feb dan 1 Mac.

Sembilan DUN di bawah GKCDA ialah Tanjung Datu, Opar, Tasik Biru, Serembu, Mambong, Tarat, Tebedu, Kedup dan Bukit Semuja.


KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL