Acar Rampai, Set Nasi Kenduri
Resepi

Acar Rampai, Set Nasi Kenduri

5/5 - (1 vote)



Seperti yang dijanjikan, Che Nom nak kongsikan resepi Acar Rampai. Menu sampingan yang sentiasa ada pada waktu kenduri kendara dan biasanya digandingkan dengan nasi berperisa seperti nasi tomato, nasi briyani atau nasi minyak. Lauk yang sesuai dihidangkan sekali ialah ayam masak merah. Boleh rujuk video sebelum ini tentang perkongsian resepi ayam masak merah & video nasi minyak ala kenduri. Acar rampai yang sedap untuk Che Nom, rasa mesti manis dan pedas sikit. Rasa masam pun ada, dan yang penting krap krap mesti rangup bila kita makan. Sayur mesti rangup. Siapa setuju? Jadi dalam video ini, ada tips cara menyediakan acar dan krup krap yang sedap ketika makan. // Bahasa Melayu ————————- Bahan: 1 batang timun 1 batang lobak merah 1/2 sudu kecil pes limau nipis 2 tangkai cili merah 8 ulas bawang putih 5 ulas bawang merah kecil 7-8 tangkai cili kering 1/2-1 bawang besar 1 inci halia 1 sudu besar udang kering 1/2 sudu besar biji sawi 1 sudu besar rempah kari 2 sudu besar gula 1 sudu kecil serbuk kunyit 1/3 cwn cuka 2 sudu besar garam Bijan //Bahasa Inggeris ———————— Bahan-bahan: 1 timun 1 lobak merah 1/2 tsp pes batu kapur 2 tangkai cili merah 8 ulas bawang putih 5 India bawang merah 7-8 biji cili kering 1/2-1 bawang merah 1 inci halia 1 sudu besar udang kering 1/2 sudu besar biji sawi 1 1/2 sudu besar serbuk kari 2 sudu besar gula 1 sudu kecil serbuk kunyit 1/3 cawan cuka 2 sudu kecil garam Bijan Instagram: https://bit.ly/CheNomInstagram Twitter: https://bit.ly/CheNomTwitter Facebook: https://bit.ly/CheNomFacebook

SILA LIHAT SUMBER VIDEO

Related posts

JANGAN DIDIH!! HANYA TAMBAHKAN DUA TELUR KE DALAM MASAKAN DAGING

MEE REBUS DAGING SEDAP #meerebus #menu #asianfood

7 RESEPI AYAM YANG SEDAP DAN MUDAH TIDAK BELI DI LUAR LAGI

29 comments

lee tin March 28, 2023 at 2:55 am

Che Norm. Mak saya kalau buat acar rampai guna kacang tumbuk

Chempaka Biru March 28, 2023 at 2:55 am

salam nom..sedap tu

Syazwan Rizqie March 28, 2023 at 2:55 am

che nom kongsi resepi acar buah boleh . fav saya semasa bulan puasa πŸ₯° nak belajar buat sendiri ..

florence fu-chew March 28, 2023 at 2:55 am

Thank you Che Nom for showing us step by step demo for this recipe…it's looks so appertising…all the best..

LC Teh March 28, 2023 at 2:55 am

Hi! Che Nor boleh ajar cara buat Acar buah πŸ™‚

Mimi Shamimi March 28, 2023 at 2:55 am

🀀🀀🀀🀀🀀

Hayati abu bakar March 28, 2023 at 2:55 am

Mohon izin saya ambik resepi ni..masak utk kenduri arwah ipar saya…

Wanda Jr Winto March 28, 2023 at 2:55 am

Che nom… Still the BestπŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Biz Appsforyou March 28, 2023 at 2:55 am

Plzzzz translate to English …I like ur channel πŸ₯Ίβ™₯️

syahel ziqry March 28, 2023 at 2:55 am

Terima kasih che nom resipinya. Alhamdulillah sedap dan menjdi πŸ‘πŸ˜Š
Semoga murah rezki Che Nom asbab berkongsi cara masak.

Reva SGS March 28, 2023 at 2:55 am

Terbaik Che Nom resepi ini. Terima kasih.πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘

Eileen Sam March 28, 2023 at 2:55 am

Che Nom, suka kuali itu. Brand please?

Oppo Skyline March 28, 2023 at 2:55 am

Woooooooow yummy yummy thank you for sharing to us πŸ˜πŸ˜πŸ˜‹πŸ˜πŸ˜œπŸ΄β€πŸ™‹πŸ™

Joel Voon March 28, 2023 at 2:55 am

I prefer acar than kimchi

Jojie Sumandak Sabah March 28, 2023 at 2:55 am

che nom boleh letak cherry mrah dan hijau tak?

Buhari Buyong March 28, 2023 at 2:55 am

Saya suka acar terima kasih cek nom share resipi

Nikmah Jamil March 28, 2023 at 2:55 am

Terima kaseh memang sedap dah lupa respe nya

Kanagam Subramaniam March 28, 2023 at 2:55 am

Cik Nom…boleh tak cuka di tukar dgn bahan lain…tq

ann rama March 28, 2023 at 2:55 am

Apart ini famous…80ss…masa kaakak saya kenduri khawin …semua teruja …saudara saya masa acar ini….ya kita buat vegetarian…tak ada udang….terima kasih…
Nak cuba

Saffron Dominic March 28, 2023 at 2:55 am

Wah! Nampak sedap. I will try this recipe. Thank you Che Nom

Sue Muhamed March 28, 2023 at 2:55 am

Wahh….sedapnya, mmg suka betul acar versi camni

Dapur Erinda March 28, 2023 at 2:55 am

Acar rampai…..sedap betul masakan Che Nom πŸ˜πŸ‘πŸ»

April ooi Jia hui March 28, 2023 at 2:55 am

Boleh guna timun jepun tak?

Indramoney Panicker March 28, 2023 at 2:55 am

Can I prepare this acar a day or two earlier n keep it in the fridge

Vijayarani Gunaseharan March 28, 2023 at 2:55 am

Che nom some people adding peanut and sesame make powder add in the receip.

Salamah Abd.Wahid March 28, 2023 at 2:55 am

Share tq

Irene Tan March 28, 2023 at 2:55 am

Hi Cik Nom..what is limestone paste? How do u make it or show a bottle please

Ramlah Jaleh March 28, 2023 at 2:55 am

Share tq

Salmi Ghazali March 28, 2023 at 2:55 am

Che Nom, acar rampai ni sesuai mkn dgn lauk Pajeri Nenas tak?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy