Abd Karim salut dengan usaha Kuching City FC ke Liga Super
Berita

Abd Karim salut dengan usaha Kuching City FC ke Liga Super

5/5 - (1 vote)

OK BACKPAGE KCFC support 190223

Pemain, jurulatih dan pasukan pengurusan KCFC berkumpul untuk sesi bergambar bersama Abdul Karim (lima kiri), Fazzrudin (enam kiri), Ibrahim (tujuh kiri) dan (dari lima kanan) Sim dan Abang Zulkarnain.

KUCHING (18 Feb): Kelab Bola Sepak Bandaraya Kuching (KCFC) dijamin mendapat sokongan daripada Kerajaan Sarawak melalui Kementerian Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan (Mysed).

Menterinya Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah memberi jaminan ini pada majlis pelancaran jersi pasukan baharu kelab dan pengenalan pemain serta pegawai di Kuching Waterfront pada petang Jumaat.

“Memandangkan Kompleks Stadium Sarawak terletak di bawah bidang kuasa kementerian saya, kami akan menyediakan kemudahan (stadium) untuk perlawanan di tempat sendiri dan kami sedia membantu dalam cara lain yang boleh,” katanya sambil menantikan Stadium Negeri yang dipenuhi dengan peminat berdepan dan berjuang untuk menyokong pasukan semasa perlawanan di tempat sendiri.

“Dalam perjalanannya selama lapan tahun, KCFC dari permulaan yang sangat sederhana bermain dalam Sukan Rakyat (Liga Bola Sepak Rakyat) bertukar menjadi salah satu pasukan elit dalam Liga Super Malaysia hari ini.

“Sarawak, melalui KCFC, terus berdaya saing dalam kancah bola sepak negara semasa yang diwakili oleh barisan utama berkebolehan tinggi, berkaliber dan semangat berpasukan yang mampan,” tambahnya.

Menteri itu memuji kelab itu yang menduduki tempat ketiga dalam Liga Perdana manakala mara ke peringkat lapan terakhir dalam Piala Malaysia dan Piala FA tahun lepas.

Adun Asajaya itu berkata Sarawak sepatutnya berbangga dengan pencapaian KCFC kerana ia kini bersaing dengan yang terbaik dalam negara dalam Liga Super.

“Sarawak mempunyai bakat bola sepak, kepintaran dan keupayaan untuk berada di sana dengan yang lain dan kami mesti meneruskan sokongan kami kepada pemain bola sepak dan kelab bola sepak kami sendiri.

“Kami menyaksikan apa yang boleh menjadi permulaan satu lagi generasi emas dalam bola sepak di mana Sarawak boleh menjadi antara elit bola sepak dan ia bermula di sini di rumah dengan KCFC,” tambahnya.

Abdul Karim kemudian beralih kepada peminat yang hadir pada hari Jumaat untuk menyokong pasukan itu.

“Saya juga ingin menyeru agar sokongan ini diteruskan ke stadium sebagai tonggak untuk membakar semangat pasukan ini untuk terus beraksi sebaik mungkin,” katanya.

Turut hadir pada majlis itu ialah ADUN Satok Ibrahim Baki, ADUN Tupong Fazzrudin Abdul Rahman yang juga Pengerusi KCFC, Presiden Persatuan Bola Sepak Sarawak Abang Zulkarnain Abang Abdul Rahman, Pengarah Urusan Kumpulan LEA Raymond Sim, Ketua Pegawai Eksekutif KCFC Aswandi Ali Hassan dan tetamu khas Mark Schwarzer , bekas penjaga gol Middlesborough dan Chelsea.
[ad_2]

KREDIT UNTUK SUMBER ARTIKEL. SILA KE LAMAN WEB ARTIKEL

Related posts

Kerajaan meneruskan projek tebatan banjir yang telah berlalu

info

Stesen Titiwangsa sebagai hab pengangkutan awam utama

info

Penculikan warga Palestin: Penglibatan Mossad masih dalam siasatan

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy