53 kenderaan telah disaman dalam masa kurang 3 jam
Berita

53 kenderaan telah disaman dalam masa kurang 3 jam

5/5 - (1 vote)

WhatsApp Image 2023 02 07 at 11.49.41 AM

SEBERANG PERAI – Sebanyak 53 kenderaan didakwa atas pelbagai kesalahan dalam operasi penguatkuasaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Pulau Pinang di sekitar Jalan Ampang Jajar, Butterworth, di sini Sabtu lalu.

Menurut JPJ Pulau Pinang dalam satu kenyataan, operasi selama dua setengah jam itu bermula kira-kira jam 9 pagi dan melibatkan seramai 12 anggota.

Menurut kenyataan itu, penguatkuasaan dilakukan di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan Peraturan-Peraturan dan Akta Pengangkutan Awam Darat (APAD) 2010.

Beliau berkata, secara keseluruhan, sebanyak 297 kenderaan diperiksa dalam operasi itu.

“Antara kesalahan yang dikesan termasuk tidak memiliki lesen memandu, lesen kenderaan motor (LKM) tamat tempoh dan tiada perlindungan insurans.

“Selain itu, terdapat beberapa kesalahan teknikal lain yang turut dikesan seperti menggunakan cermin gelap, lampu isyarat kenderaan dan brek tidak berfungsi, mengubah suai motosikal tanpa kebenaran serta nombor pendaftaran yang tidak mematuhi spesifikasi yang dibenarkan,” katanya.

Dalam pada itu, JPJ Pulau Pinang turut menasihatkan pengguna jalan raya di negeri ini supaya mematuhi peraturan dan undang-undang semasa memandu.

Pada masa sama, mereka juga diingatkan supaya memastikan kenderaan dalam keadaan baik dan selamat ketika berada di jalan raya. – COSMO! DALAM TALIAN

Jawatan 53 kenderaan telah disaman dalam masa kurang 3 jam muncul pertama kali pada Kosmos Digital.BACA SUMBER ARTIKEL

Related posts

Aaron, Soh Yik telah ‘betulkan’ sejarah badminton negara -Chong Wei

Cuaca buruk di utara, Pantai Timur Semenanjung sehingga jam 4 petang

Pendekatan populis mendapat penghormatan Anwar di pentas antarabangsa, kata Zambry

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy