Sukma ke-20: Kontinjen Sarawak mesti mempunyai mentaliti kemenangan untuk menjadi juara keseluruhan, kata Abd Karim
BeritaUncategorized

Sukma ke-20: Kontinjen Sarawak mesti mempunyai mentaliti kemenangan untuk menjadi juara keseluruhan, kata Abd Karim

Rate info.4d5d6d.com

[ad_1]

Kch 290822 sc sukma p1

Abdul Karim bercakap pada majlis makan malam yang dihoskan di sebuah hotel tempatan di sini untuk memberi taklimat kepada pembantu Chef de Mission, pengurus pasukan dan jurulatih mengenai pertandingan Sukma yang akan datang.

KUCHING (29 Ogos): Kontinjen Sarawak seramai 840 anggota yang akan ke Sukan Malaysia (Sukma) ke-20 perlu memiliki mentaliti kemenangan untuk dinobatkan sebagai juara keseluruhan pertandingan itu, kata Menteri Belia, Sukan dan Pembangunan Usahawan Sarawak Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah.

Abdul Karim berkata Sukma edisi ke-20 ini memberi peluang keemasan kepada Sarawak untuk bergelar juara keseluruhan memandangkan atlet negeri itu berada dalam keadaan terbaik dan bersedia menghadapi rakan sejawatan dari negeri lain.

“Walaupun saya bukan Chef de Mission kali ini, saya sangat memantau perkembangan atlet kita sama ada berlatih di Sarawak atau di luar. Saya percaya ada beberapa kejutan yang akan datang kali ini dan inilah yang kita sedang berharap.”

Abdul Karim berkata demikian semasa majlis makan malam di sebuah hotel tempatan di sini malam tadi untuk memberi taklimat kepada pembantu Chef de Mission, pengurus pasukan dan jurulatih kontinjen negeri mengenai pertandingan Sukma yang akan datang.

Sukma ke-20 akan diadakan di Kuala Lumpur dalam tempoh sembilan hari dari 16 hingga 24 Sept.

Beliau berkata sasaran rasmi negeri untuk pingat emas ialah 44, menteri berkata jumlah itu agak konservatif kerana negeri perlu merangkul sekurang-kurangnya 55 pingat emas untuk dinobatkan sebagai juara keseluruhan, berdasarkan rekod pertandingan Sukma lepas.

Terengganu memenangi pertandingan Sukma terakhir di Perak pada 2018 selepas memenangi 56 pingat emas, tambahnya.

Mengenai nota berkaitan, Abdul Karim berkongsi dengan hadirin bahawa pertandingan Sukma yang diadakan pada 2016 di Sarawak adalah peluang paling hampir untuk negeri itu merangkul gelaran sukar untuk menjadi juara keseluruhan, tetapi akhirnya dimenangi Selangor dengan 59 pingat emas. Sarawak menduduki tempat kedua dengan 57.

Sungguhpun begitu, menteri itu berkata negeri ini telah menjadi kuasa sukan yang menggerunkan dalam pertandingan Sukma dengan disenaraikan secara konsisten sebagai lima negeri terbaik dengan pingat emas terbanyak dalam setiap edisi permainan.

“Pasukan kami sentiasa bersedia dengan baik. Semangat berpasukan kami dan cara kami menguruskan pasukan, daripada pembantu Chef de Mission, pengurus pasukan dan sehinggalah ke para atlet, sangat teliti,” kata Abdul Karim,

Beliau berkata pasukan kontinjen negeri telah mengadakan mesyuarat dan bedah siasat hampir setiap malam sepanjang pertandingan Sukma lalu.

Justeru, Abdul Karim menegaskan kepada semua pembantu Chef de Mission, pengurus pasukan dan jurulatih supaya memastikan kesejahteraan atlet negeri sama ada dari segi fizikal atau mental ketika menyertai pertandingan tersebut.

Beliau berkata, urusan penginapan, pengangkutan dan penyediaan makanan perlu dijaga dengan baik supaya atlet dapat menumpukan perhatian sepenuhnya untuk mengharumkan nama negeri selepas mendarat di Kuala Lumpur.

Abdul Karim turut berkongsi pengalaman menguruskan atlet dengan hadirin kerana pernah mengiringi kontinjen negeri ke 10 edisi terakhir pertandingan Sukma dalam tempoh 20 tahun.

Abdul Karim percaya Perdana Menteri Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg mungkin akan ke Kuala Lumpur untuk Sukma bagi menyokong kontinjen negeri dan melawat venue sukan mereka.

Chef de Mission bagi kontinjen Sukma Sarawak ialah Timbalan Menteri I Dato Gerald Rentap Jabu dan timbalan Chef de Mission ialah Nancy Jolhi.

Antara yang menghadiri majlis makan malam itu ialah Timbalan Menteri II Dr Ripin Lamat.


[ad_2]

Sumber Artikel

Related posts

PANDUAN PERJALANAN KE KOREA|| 6 TIP UNTUK MELANCONG KE KOREA 2022

Tujuh NGO melaporkan filem ‘Flying Butter’ kepada polis

info

Restoran Hameediyah memperkenalkan Menu Rahmah RM5 pada bulan hadapan

info

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy